Omdat de technologie zich razendsnel ontwikkelt, veranderen ook onze beroepen. Eulep, het European Learning Experience Platform, speelt op deze verschuivingen in. Het project wil een nieuwe impuls geven aan permanente vorming en het beroepsonderwijs promoten als middel om een baan te vinden.
Artificiële intelligentie, virtual reality, sociale innovatie... Al deze technologieën die ooit als futuristisch werden bestempeld vormen nu de kern van de uitdagingen waar bedrijven voor staan. Met dergelijke ontwikkelingen op de achtergrond is voortgezette beroepsopleiding voortaan onmisbaar om een team op de hoogte te houden van de jongste innovaties.
Toch ervaren werknemers een eventuele bijscholing nog te vaak als een weinig inspirerende verplichting. Spijtig, want als onze bedrijven hun concurrentievermogen willen behouden zullen ze een innovatiecultuur moeten aanwakkeren die teams aanmoedigt om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de onderneming waarvoor ze werken.
Joëlle Evenepoel, secretaris-generaal van de Kamer van Koophandel van Brussel, oordeelt dat “het normaal is zich enigszins sceptisch op te stellen tegenover de veranderingen die uit nieuwe technologieën voortvloeien. Toch blijft het van groot belang om opleidingen in deze disciplines te vergemakkelijken. En dat kan met praktische modules die een echte meerwaarde geven aan ieders job”. Deze overwegingen hebben BECI ertoe aangezet deel te nemen aan Eulep, het European Learning Experience Platform. Dit Europees project wil beroepsopleidingen en bij- en nascholing aantrekkelijker maken door de klemtoon te leggen op digitale vaardigheden.
Eulep brengt twintig organisaties in acht Europese landen samen onder één gemeenschappelijke ambitie: vaardigheden ontwikkelen en aanpassen voor een veranderende wereld. Het platform reikt verder dan traditionele opleidingsmodules: het innoveert met leertrajecten die op geavanceerde technologieën berusten – denk maar aan artificiële intelligentie en virtuele realiteit – en integreert vaardigheden die verband houden met sociale innovatie.
Volwassenenonderwijs is een van de paradepaardjes van BECI en NKVK. De Kamer van Koophandel heeft namelijk twee scholen voor sociale promotie opgericht: CVO SEMPER (Nederlandstalig) en EPFC (Franstalig). Samen begeleiden ze elk jaar nagenoeg 30.000 studenten.
BECI en NKVK beschouwen bijscholing en training als dé sleutel om aan een baan te raken of naar de arbeidsmarkt terug te keren en – voor werkgevers – om de zoektocht naar talent efficiënter te laten verlopen. Door zich aan te sluiten bij Eulep biedt BECI een oplossing die de toegang tot praktische training op het vlak van artificiële intelligentie en virtual reality vergemakkelijkt. Het platform biedt ook modules gericht op de verwerving van essentiële vaardigheden in het digitale tijdperk. Deze modules zijn ontwikkeld in samenwerking met de school CVO SEMPER en een netwerk van Europese partners.
Het platform moet voor het einde van 2024 gelanceerd worden.
Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!