Verlof zonder wedde: alles wat je erover moet weten

Verlof zonder wedde is een systeem van tijdelijke afwezigheid waarbij de werknemer zijn overeenkomst behoudt maar niet betaald wordt. Het wordt vaak om persoonlijke redenen gevraagd en de werkgever moet ermee instemmen. De werkgever heeft er dus alle belang de voorwaarden en nadere bepalingen m.b.t. verlof zonder wedde goed te beheren.

Voorwaarden voor verlof zonder wedde

  • Akkoord van de werkgever: Verlof zonder wedde is geen automatisch recht. De werknemer heeft het akkoord nodig van de werkgever, die het verlof kan aanvaarden of weigeren afhankelijk van de noden van het bedrijf. Niet onbelangrijk: een goede communicatie tussen beide partijen vergroot de kans op een succesvolle uitkomst.
  • Duur van het verlof: De duur hangt af van wat de werkgever en de werknemer overeen zijn gekomen. De duur kan variëren van enkele dagen tot meerdere maanden, naargelang van de redenen. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk de duur duidelijk te bepalen.
  • Impact op de rechten op het vlak van loon: Verlof zonder wedde schorst de arbeidsovereenkomst. Het loon wordt m.a.w. onderbroken en de werknemer bouwt geen vakantie- en pensioenrechten op, tenzij er een bijzondere overeenkomst is gesloten.
  • Behoud van sociale voordelen: De sociale voordelen, zoals de gezondheidsverzekering en het aanvullend pensioen, hangen af van wat is overeengekomen. De meeste werkgevers schorsen deze bijdragen tijdens de periode van verlof zonder wedde.
  • Werkhervatting: Het is van essentieel belang om de nadere bepalingen m.b.t. de werkhervatting vast te leggen vóór de aanvang van het verlof. Over het algemeen keert de werknemer terug naar zijn functie of een soortgelijke functie maar het is raadzaam dat op papier te zetten, kwestie van discussies daarover te voorkomen.

Verlof zonder wedde vragen: nadere bepalingen

  • Formele aanvraag:Verlof zonder wedde moet schriftelijk worden gevraagd. De werknemer moet in zijn aanvraag de redenen voor het verlof, de duur van het verlof en de gewenste werkhervattingsdatum vermelden. Daarbij moet hij de werkgever voldoende tijd geven om zich te organiseren.
  • Onderhandelingen met de werkgever:Verlof zonder wedde kan alleen mits de werkgever groen licht geeft. Het is dus mogelijk dat er zal moeten onderhandeld worden. Het is dan zaak de redenen uit te leggen en oplossingen aan te reiken i.v.m. het beheer van de afwezigheid.
  • Schriftelijk akkoord: Zodra de werkgever het verzoek heeft aanvaard, is het aangewezen het akkoord schriftelijk vast te leggen en erop toe te zien dat de overeenkomst de duur van het verlof, de nadere bepalingen m.b.t. de werkhervatting en de voorwaarden betreffende de sociale voordelen vermeldt. Alles is dan duidelijk, wat de verstandhouding ten goede komt.
  • Werkhervatting: Om de terugkeer naar het werk zo goed mogelijk voor te bereiden is het nuttig een re-integratieplan op te stellen in samenspraak met de werkgever. In dat plan kunnen diverse punten aan bod komen, waaronder de evolutie van het bedrijf tijdens de afwezigheid en nieuwe prioriteiten of projecten waarop de werknemer zich na zijn terugkeer zal moeten toeleggen.

Conclusie

Verlof zonde wedde biedt werknemers de mogelijkheid om, met het oog op persoonlijke of professionele projecten, een pauze in te lassen met behoud van hun functie. Het succes ervan hangt af van een heldere dialoog tussen de werkgever en de werknemer, en als het goed is geregeld, kunnen beide partijen er baat bij hebben.


Daniel Binamé,

Development and Partnerships Manager, Partena Professional

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids