Er komen drie gespecialiseerde centra voor alle kinderen met kanker in ons land. De universitaire ziekenhuizen in Gent, Leuven en Brussel hebben de beste troeven in handen.

Dit is mede mogelijk door een succesvolle samenwerking tussen de Prinses Maxima Centrum Foundation Belgium vzw en de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK). Deze mijlpaal benadrukt de kracht van grensoverschrijdende samenwerking binnen de Benelux en de rol van NKVK als een katalysator in het versterken van de banden tussen Nederlandse en Belgische organisaties.

------

De federale ministerraad besliste vrijdag om voor kinderoncologie naar een beperkt aantal referentiecentra te evolueren vanaf 2027. Kanker bij kinderen is een ziekte van de kleine getallen – jaarlijks zijn er zo’n 350 à 400 nieuwe patiënten – en dus zal een concentratie van expertise tot betere zorg leiden, is de achterliggende gedachte. Een gelijkaardige hervorming is er al voor pancreas- en slokdarmkanker.

Momenteel zijn er zeven Belgische ziekenhuizen met een afdeling kinderoncologie. De evolutie binnen het vakgebied zorgt er echter voor dat die ‘kleinschaligheid’ zich wreekt, zegt hemato-oncoloog Barbara De Moerloose (UZ Gent). Kinderkanker is een kluwen van ruim zestig verschillende subtypes geworden. “Het is onhoudbaar geworden voor al die kleine teams om zich in elk domein bij te scholen.”

Concreet moeten referentiecentra in de toekomst voor elke patiënt instaan voor de diagnose, het opstellen van een behandelplan en chirurgie of andere complexe ingrepen. Voor onder meer revalidatie of chemotherapie zullen patiënten dichter bij huis terechtkunnen in satellietcentra.

NEDERLANDS VOORBEELD

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wijst naar Nederland als lichtend voorbeeld. Daar belanden sinds 2018 alle kinderen met kanker in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Die zet heeft voor bepaalde ingrepen geleid tot kortere operaties met minder complicaties. Bovendien is het door de bundeling van alle onderzoek een magneet voor zowel middelen als talent.

België kiest voor een lightversie. Onderzoek blijft buiten schot, voor de referentiecentra geldt een erkenningsdrempel van 100 nieuwe gevallen per jaar. Aangezien het patiëntenaantal vrij stabiel is – want niet gelinkt aan levensstijl – mikt men op drie centra, twee langs Nederlandstalige kant en één langs Franstalige.

De erkenning zal de komende jaren in handen zijn van de deelstaten. Een gevoelige zaak, want niemand wil de prestigieuze vorm van zorg kwijt. In Vlaanderen lijken de universitaire ziekenhuizen van Gent en Leuven in poleposition te liggen, ten nadele van Antwerpen. De twee universitaire ziekenhuizen in Brussel hebben dan weer een streepje voor op die van Luik.

SAMENWERKING

Zowel Kom op Tegen Kanker als de stichting KickCancer onderschrijven alvast de grote lijnen van het plan, al wordt de grote uitdaging om nu “een eerlijke en efficiënte samenwerking tussen de referentie- en satellietcentra” op poten te zetten, zegt Delphine Heenen (KickCancer).

De valkuil is volgens Thomas Gevaert (artsensyndicaat ASGB/Kartel) dezelfde als bij andere concentratieoefeningen: als de referentiecentra ook de voor- en nabehandeling te veel naar zich toetrekken, ondergraven ze de regionale expertise. “Als je die lang opgeleide mensen negeert, kunnen er wachtlijsten ontstaan”, aldus Gevaert. Daarnaast wijst Heenen ook op de nood aan extra ondersteuning voor gezinnen die verder zullen moeten pendelen.

https://www.demorgen.be/snelnieuws/vanaf-2027-naar-drie-gespecialiseerde-ziekenhuizen-voor-kinderkanker~b41894e0/

Dit vind u waarschijnlijk ook interessant

We hebben geen aanbevelingen voor dit artikel.

Op zoek naar meer?Bekijk al de blogposts.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids