Vijf tips om gefocust en gemotiveerd te blijven, ook in volle zomer. Het is trouwens niet altijd gemakkelijk om een regelmatig werkritme aan te houden als de zon tevoorschijn komt.

Hoe blijf je productief op je werk als je in feite naar niets anders hunkert dan van de zon te genieten, de hele zomer lang? Toegegeven, als de temperaturen buiten stijgen, wordt het al gauw bijzonder moeilijk om je te blijven verdiepen in je taken zonder afgeleid te worden. Zeker als de helft van je collega's op kantoor afwezig is. Niet omdat ze ziek zijn, maar op vakantie. En zonder jou. In afwachting van een aperitiefje op een terras na je werkdag (ja, dat mag, hoor), leveren we je hier een paar tips en tricks om gemotiveerd te blijven tijdens de zomerperiode.

1.    ‘Pomodoro’

Letterlijk 'tomaat' in het Italiaans. Ondernemer en managementconsultant Francesco Cirillo ontwikkelde deze methode eind jaren '80. Hiermee verdeel je je werktijd in schijven van 25 minuten. Met behulp van een timer (die van Francesco Cirillo had de vorm van een tomaat, vandaar de naam ‘Pomodoro’) werkt deze techniek in 5 stappen. Je kiest eerst de taak die je wilt uitvoeren. Stel vervolgens je timer in op 25 minuten, waarin je gefocust blijft op je werk. Wanneer de timer afgaat, gun je jezelf een pauze van 5-10 minuten. Een zodra je het proces 4 keer hebt herhaald (in totaal twee uur werken), neem je een langere pauze (tussen 20 en 25 minuten). Zo voorkom je uitstelgedrag en verhoog je je productiviteit.

2.    Gezond werken in een gezonde agenda

Een manier om efficiënt te blijven en je productiviteit te verhogen? Reorganiseer je tijdschema door SMART-doelstellingen te stellen. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Als je taken al die vakjes aankruisen, kun je ze gemakkelijker volbrengen, zonder aan motivatie in te boeten. En voor zover je bedrijf het toestaat, plan dan om vroeger op kantoor te komen en ook vroeger te vertrekken. Zo profiteer je optimaal van het mooie weer voordat de zon ondergaat.

3.    De takenlijst

De zomerperiode is meestal rustiger dan de rest van het jaar. Maak hiervan dankbaar gebruik om verder te gaan met die taken op je to-do list waar je nooit de tijd voor hebt uitgetrokken. Wie weet? Misschien ben je ondertussen vergeten wanneer je die opdrachten aan je takenlijst hebt toegevoegd. Leek het sorteren van je dossiers, de opruiming van je bureau of een flinke poetsbeurt in je e-mail inbox tot nu toe een bijkomstigheid? Dan is nu het perfecte moment aangebroken om eraan te beginnen. Hoe meer je vordert in die lijst, hoe groter de tevredenheid. Een zodoende bereid je je ook voor op de herfst. Het proberen waard!

4.    Wat tijd voor introspectie

Zelfontwikkeling maakt je effectiever op je werk. De zomer is de gelegenheid bij uitstek om de balans op te maken van het afgelopen jaar en jezelf nieuwe doelen te stellen. Respecteert je baan de waarden die je nauw aan het hart liggen? Voel je je goed in je job? Hoe zou je je werk kunnen verbeteren? Zit hier even bij stil en neem de tijd om over deze vragen na te denken en ze te beantwoorden. Je zou hiervoor ook de zogenaamde ‘journaling’ methode kunnen proberen, waarbij je je emoties neerpent in een dagboek. Deze aanpak stimuleert je persoonlijke ontwikkeling.

5.    Netwerken

De meeste van je collega's zijn op vakantie. Maar dat betekent in geen geval dat je moet afzien van afterwork parties. Ontspannen na het werk en nieuwe mensen ontmoeten dragen bij tot je welzijn. En een gezonde geest levert efficiënt werk. Wat dacht je van een bezoekje aan NKVK? De hele zomer lang (van 11 juli tot 12 september vanaf 17.30 uur) nodigen de NKVK, BECI, Kamer van Koophandel van Brussel en het Verbond van Ondernemingen te Brussel je uit voor de Summer Rooftop Parties. Een geweldige gelegenheid om na het werk gezellig bij te praten en te netwerken. Mogen we op je aanwezigheid rekenen? Reserveer dan nu je plaats, hier.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids