11/12/23
Op maandag 11 december vanaf 18:30 organiseert Holland House een avond waarop wel gewaardeerde auteurs hun boeken zullen presenteren.
Allereest de beurt aan Jan Werts met zijn boek ‘The European Council in the Era of Crises‘ waarin Werts een uniek perspectief brengt naar de Europese Raad. Als journalist heeft hij verslag gedaan van vrijwel elke bijeenkomst van de Europese Raad sinds 1975 en was hij getuige van talloze episodes van arm-gedraai op het laatste moment en creatieve compromissen. Als wetenschapper schreef hij de allereerste doctoraalscriptie over de Europese Raad, gepubliceerd in 1992. In 2008 bracht hij het verhaal aan de vooravond van het permanente voorzitterschap. Hierna zal Christoph Schmidt, politiek redacteur voor Trouw, met zijn boek ‘Dé EU bestaat niet: Hoe democratisch is de Europese politiek?‘ het functioneren van de EU-organen als een röntgenfoto, haarscherp in beeld brengen.
Meer informatie over de boeken:
The European Council in the Era of Crises
Jan Werts
In Werts’ nieuwste boek richt hij zich, tegen de achtergrond van de brede geschiedenis van de Europese Raad, vooral op de opeenvolging van crises die begon rond de tijd van zijn vorige boek – onder andere de Griekse schuldencrisis en de eurocrisis in bredere zin, de migratie- en vluchtelingencrisis, Brexit en Covid.
Jan Werts heeft een groot aantal insiders van de EU geïnterviewd, wier beoordelingen uitgebreid in de tekst worden geciteerd. Hij beschrijft met realisme, openhartigheid en enige sympathie hoe de leiders, hun ambtenaren en adviseurs vochten tegen crises die soms een bedreiging leken te vormen voor het Europese project zelf. De institutionele ontwikkeling van de Europese Raad sinds de formele opwaardering tot een EU-instelling en de inauguratie van het voltijds voorzitterschap in 2009 is ook een belangrijk thema. Zoals Werts uitlegt, is de Europese Raad weliswaar per definitie in de eerste plaats intergouvernementeel van karakter, maar is hij ook stevig verankerd in de institutionele architectuur van de Unie en in de praktijk de belangrijkste drijvende kracht achter de EU-integratie geworden, waardoor hij de legitimiteit krijgt die alleen de nationale leiders kunnen verschaffen
Dé EU bestaat niet: Hoe democratisch is de Europese politiek?
Christoph Schmidt
Zeg ‘de Europese Unie’ en het begrip ‘democratisch tekort’ is nooit ver weg. Voor veel burgers is de EU een ondemocratisch monster. De werkelijkheid is minder karikaturaal, zo blijkt uit Dé EU bestaat niet. Van migratie- tot eurocrisis, van landbouw- tot klimaatbeleid, van de inkoop van coronavaccins tot de sancties tegen Rusland: de ene keer steekt dat democratische tekort inderdaad de kop op, maar net zo vaak is er juist een tevéél aan democratie.
Dit boek (niet pro- en niet anti-EU) maakt de lezer op onderhoudende wijze een stuk wijzer over hoe de EU precies werkt – of juist niet.
Het boek is geïllustreerd met Anton Dingeman-strips van Pieter Geenen.
U kunt uw aanwezigheid binnenkort registreren.
Graag tot dan!
Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!