Enige jaren leek het idee dood en begraven maar kijk het idee van een Beneliga voetbal werd twee weken geleden grondig afgestoft. Deloitte stelde de zes grootste Nederlandse clubs (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht) en de 5 grootste Belgische clubs (Club Brugge, AA Gent, RC Genk, Standard en Anderlecht) een studie voor naar de mogelijkheid van een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie. Het consultancybureau komt tot de conclusie dat deze grensoverschrijdende competitie zowel sportief als commercieel een boost kan geven aan het Nederlandse en het Belgische voetbal.[caption id="attachment_3809" align="alignnone" width="1024"]

@ GettyImages[/caption]Vraag aan een gemiddelde Nederlander of hij het een goed idee zou vinden om België aan te sluiten bij Nederland en je krijgt meestal een positief antwoord. Toch zeker Vlaanderen mag erbij. Stel dezelfde vraag in België/Vlaanderen en je wordt heel wat minder enthousiast onthaald (een verdwaalde orangist niet meegerekend). Wat de Beneliga betreft was het veelal omgekeerd. Vele Belgen en ook Belgische (top)voetbalclubs vinden deze grensoverschrijdende competitie ten minste een interessante piste om te verkennen. Tot voor kort kreeg je van Nederland uit echter een veel afwijzender houding.Waarom dan deze gewijzigde houding in Nederland, toch tenminste bij de topclubs? Zoals als al uitvoerig besproken in allerlei media hangt de schaduw van een Europese supercompetitie over alle middelgrote en kleinere voetballanden. Tegen 2024 willen clubs zoals de Barcelona’s, Bayerns en Liverpools van deze wereld een internationale supercompetitie starten waarbij ze zich min of meer losrukken uit hun nationale competities. Toen ook Ajax signalen kreeg dat men hierin geen plaats voor haar zag is het snel gegaan.

Simpel spelletje?

Voetbal is al lang geen simpel spelletje meer. Madrid, Machester City/United en PSG zijn internationale bedrijven/merken die een wereldwijde aanhang hebben. Zij voelen aan dat in een Europese supercompetitie meer geld voor hun te rapen is. Om niet volledig uit de boot te vallen volgen de Belgische en Nederlandse topclubs eigenlijk die logica. Ook zij maken een supranationale competitie omdat die commercieel en volgens de studie van Deloitte ook sportief een boost kan geven aan ons voetbal.En zo wordt opeens wat niet mogelijk leek in Nederland een reële optie. Als de externe dreiging of het potentieel gewin maar groot genoeg is wordt veel mogelijk. (Zeg dus nooit nooit met die ver/hereniging van de lage landen.) En toch zegt het ook veel over de (economische) relatie tussen onze landen. Nauwere samenwerking tussen Nederland en België is vaak de eerste en/of de enige optie in een onzekere, (de)globaliserende wereld. Uitkijken wat het wordt. Laten we eerst maar Europees Kampioen worden. Hup Holland Hup! Go Belgium!

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids